Geschiedenis

De vrijmetselarij zien wij als een eigentijdse stroming die geworteld is in een eeuwenlange traditie. Onafhankelijk van enige politieke of religieuze beweging is de vrijmetselaar zich bewust van zijn verantwoordelijkheid als vrij en zelfstandig mens.

Zijn streven is om permanent aan zichzelf te bouwen, ‘zijn ruwe steen te bewerken’ zoals we dat noemen, om daardoor bewuster te leven, in de samenleving te functioneren en voor anderen en zichzelf in het dagelijks leven meer te betekenen. Tussen vrijmetselaren vindt een voortdurende uitwisseling plaats. Niet om het eigen gelijk te bewijzen, maar om samen het ware of betere te ontdekken. Die zoektocht uit zich onder meer door te streven naar oprechte broederschap.

Naar een samenleving die hij ziet als een te voltooien bouwwerk. Door het gebruik van symbolen en het ondergaan en het gezamenlijk beleven van rituelen, tekent zich een weg van persoonlijke groei en ontwikkeling af. De vrijmetselarij is altijd een ontmoetingsplaats geweest voor vrije geesten, die vrij durven te denken en elkaar met belangstelling tegemoet treden.

Bekende en onbekende namen
Mogelijk bent u in vrijmetselarij geïnteresseerd geraakt door enkele bekende namen die in het verleden loges hebben bezocht. Dat zijn er namelijk nog al wat.

Hieronder bevonden zich onder meer schrijvers en denkers als J. W. Goethe, Kurt Tucholsky, Voltaire en Oscar Wilde, Mark Twain, Sr Walter Scott en Arthur Conan Doyle, wetenschappers als Fleming, Franklin en componistern en musici zoals J.S. Bach, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Frans Liszt, Jean Sibelius, Bortnjansky, Duke Ellington, Gershwin, Count Basie, Nat King Cole en Louis Armstrong , kunstenaars en artiesten als Oliver Hardy, Clark Gable, John Wayne, Marc Chagall, politici als Georges Washington, Theodore Roosevelt, Sr W. Churchill en andere invloedrijke mannen als Henri Dunant (stichter Rode Kruis) Gustav Eiffel, John Macadam, Henri Ford, Andre Citroën, W. Chrysler, K.C. Gilette, Charles Lindbergh.
Natuurlijk zijn er ook enkele Nederlanders die u waarschijnlijk bekend voorkomen en van wie bekend is dat ze vrijmetselaar zijn of waren: Henk Vonhoff, Eduard Douwes Dekker, Mat Herben, Willem Drees, Albert Heijn, Hendrik Marsman, Frits Philips, Pieter Jelles Troelstra, Henk Zeevalking.
Maar bekend of niet, van miljoenen mannen is natuurlijk nooit geweten dat zij vrijmetselaars waren.

Immers: zij hebben altijd in stilte gewerkt aan de verbetering van zichzelf en van de wereld.