Avond voor belangstellenden

Avond voor belangstellenden

12 november 20:00, Ludenkapel Doorn

Op deze avond organiseert de loge Thorhem een open avond om u te laten kennismaken met de vrijmetselarij en u te laten zien wat wij doen. Wij heten u hierbij van harte welkom.

Het doel van de vrijmetselarij is het leren kennen en verbeteren van onszelf en daardoor ook onze omgeving te verbeteren. Daarbij is het belangrijk om respect te tonen voor anderman’s standpunten in de verwachting dat zij ook onze standpunten zullen respecteren. Deze avond voor belangstellenden laat hierbij een van onze methoden zien.

Onze loge komt wekelijks bij elkaar. Er zijn twee soorten bijeenkomsten en beide typen bestaan uit twee delen.

De eerste soort bijeenkomst, zoals u die kunt bijwonen bij deze open avond, is een lezing (‘comparitie’, van het franse comparaitre in de betekenis van verschijnen, optreden). Een van de leden (‘broeders’) of een genodigde van buiten de loge vertelt een verhaal. Dat kan een persoonlijke belevenis zijn of iets dat hem heeft getroffen, bijvoorbeeld een boek of een gebeurtenis, dat de spreker belangwekkend genoeg vindt om met de anderen te delen.

Het bijzondere van een comparitie is dat de spreker nooit wordt onderbroken (tenzij hij daar zelf om heeft gevraagd). Na afloop kunnen de leden vragen stellen maar alleen om de spreker de gelegenheid te geven zijn standpunt te verduidelijken. Het is immers zijn verhaal en zijn standpunt en dat dient gerespecteerd te worden. Er is dan ook geen discussie over het onderwerp en vragen van het type: ‘Ja, maar…’ die aangeven dat de vraagsteller het niet met de spreker eens is, worden niet gesteld. Het tweede deel van de avond is het ontspannen samen komen rond een glaasje, waarbij het onderwerp van die avond alsnog onderling besproken kan worden.

De tweede soort bijeenkomst, een keer per maand, is een meer formele zitting waarbij symbolen gebruikt worden om ons leven te duiden. Er heerst een verstilde sfeer maar zonder dat dat in conflict komt met een al dan niet religieuze inslag van de individuele leden. Niemand wordt hier aan of van zijn geloof af geleid want dat is het doel niet. Ook het tweede deel van deze avonden wordt besloten met een ontspannen samenzijn, meestal een gezamenlijke maaltijd.

De vrijmetselarij is niet meer de gesloten vereniging die het ooit was. Met wat zoeken op het internet kunt u een hoop over ons te weten komen, maar wij raden u toch aan om het zelf bij ons te komen bekijken.

Aanvang 20:00 precies, maar u bent welkom voor een kopje koffie vanaf 19:30 in de Ludenkapel, Berkenweg 33 (hoek Ludenlaan) in Doorn. Na afloop kunt u een glaasje wijn of iets anders drinken. U kunt zich aanmelden bij onze secretaris via e-mail (secretaris@thorhem.nl) of telefonisch (0343 572 610).